A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 21.9.2020

Potpisan Ugovor za nabavu novih vlakova za HŽ Putnički prijevoz

Lokacija

Zagreb

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić i ravnatelj SAFU Tomislav Petric potpisali su ugovor za osiguranje bespovratnih sredstava za projekt obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza. Projekt uključuje nabavu 21 novog elektromotornog vlaka, od čega će 11 vlakova biti namijenjeno gradsko - prigradskom, a deset regionalnom prometu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., Željko Ukić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislav Petric potpisali su danas ugovor za osiguranje bespovratnih sredstava za projekt ‘Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima‘. Na svečanosti je sudjelovala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak.

Cilj projekta je modernizirati vozni park HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima kako bi se povećala konkurentnost pruženih putničkih usluga u gradskom, prigradskom i regionalnom prometu.

Projekt uključuje nabavu 21 novog elektromotornog vlaka, od čega će 11 vlakova biti namijenjeno gradsko – prigradskom, a deset regionalnom prometu. Osim što omogućuju bolju povezanost i mobilnost, novi elektromotorni vlakovi osiguravaju bolji pristup tržištu rada i uslugama u funkcionalnim centrima, te se njihovom nabavom povećavaju kapaciteti i razina usluga regionalne željezničke, kao i TEN–T željezničke infrastrukture.

Novi elektromotorni vlakovi su vozila niskopodne kompozicije koji će u regionalnom prijevozu raspolagati sa kapacitetom od 200 sjedećih i 200 stajaćih mjesta, dok će u gradsko – prigradskom prometu imati oko 130 sjedećih i 380 stajaćih mjesta.

Vlakovi će biti opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba s invaliditetom kao i prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor bit će pod video nadzorom. Uz veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz, vlakovi će putnicima pružati osjetno veću udobnost putovanja, kako zbog opreme i besplatnog WiFi-a, tako i zbog maksimalne brzine vozila od 160 km/h.

Prilikom potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković je istaknuo važnost ulaganja u željeznički sustav Hrvatske. “Ovo je nastavak ulaganja u prometnu infrastrukturu, čiji je investicijski ciklus težak preko 20 milijardi kuna. Zahvaljujući ovome Projektu HŽ Putnički prijevoz će do kraja 2024. godine obnoviti oko 60 posto voznog parka. Smisao cijelog projekta jest da se vlakovi ubrzaju, odnosno da Hrvatska u idućim godinama izgradi moderan željeznički sustav koji će biti uz bok sustavima europskih zemalja.”, naglasio je ministar Butković.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od jedne milijarde kuna. Prihvatljivi troškovi projekta će se sa 85% iznosa, odnosno 880 milijuna kuna financirati iz EU fondova, odnosno Kohezijskog fonda, dok će se preostali dio sredstava osigurati putem Državnog proračuna.