A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 31.3.2021

Potpisan ugovor o izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca

U Vinkovcima je svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca. Ugovorom je osigurano financiranje projekta iz EU fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Povodom posjeta predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u Vinkovcima je svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca – Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57“. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić.

Projektom se u naredne dvije i pol godine namjerava izgraditi obilaznica duga 4,2 km. Prometnica će, zaobilazeći naselja Apševci i Lipovac, povezati državnu cestu D57 i autocestu A3 na čvoru Lipovac. Najzahtjevniji objekt na trasi obilaznice je novi most preko rijeke Bosut duljine 147,70 m.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Vlade Plenković je izjavio: „Potpisan je ugovor o izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca, što je dio šireg ulaganja u razvoj infrastrukture radi poboljšanja prometne povezanosti. Radi se o projektu koji je vrijedan 132 milijuna kuna i pomoći će gospodarskom razvoju Vukovarsko-srijemske županije“.

Važno ulaganje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Nova obilaznica „progutat“ će teretna vozila usmjerena prema obližnjim međunarodnim cestovnim graničnim prijelazima Bajakovo, Tovarnik i Ilok. Preusmjeravanjem tranzitnog prometa izvan naselja uklonit će se tutnjava kamiona i koprena štetnih emisija. Time će se stanovnicima Apševaca i Lipovca osigurati kvalitetniji život.

Dionica DC57 kroz ova naselja u Općini Nijemci nosi oznaku crne točke – poprišta nerazmjernog broja nesreća s ozlijeđenim osobama. Tome između ostalog doprinose kamioni tegljači koji svojim prometovanjem povećavaju vjerojatnost težih prometnih nesreća i uzrokuju brzu degradaciju kolnika. Izgradnjom planirane obilaznice podići će se razina sigurnosti za sve sudionike u prometu.

U regionalnoj perspektivi, obilaznica Apševaca i Lipovca čini pod-dionicu Srijemske granične transverzale. Radi se o najavljenoj brzoj cesti koja bi u budućnosti trebala Ilok spojiti s autocestom A3 Lipovac – Zagreb. Stoga se ne radi o projektu isključivo lokalnog značaja, nego ulaganju u gospodarski razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

„Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca – Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57“ je projekt vrijedan oko 132 milijuna kuna. Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava osigurano je financiranje projekta iz EU fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Doprinos Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi više od 90 milijuna kuna. Gotovo 16 milijuna kuna za provedbu projekta osigurano je iz Državnog proračuna.