A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 22.11.2022

ZET se približio obnovi flote uz 45 novih autobusa na euro pogon

Zagrebački gradski prijevoznik ZET u tri je navrata obnavljao autobusni vozni park sredstvima fondova EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. (skraćeno OPKK). Kroz prvi Ugovor iz listopada 2017. godine nabavljeno je 15 buseva koji ispunjavaju dizel EURO VI normu ispušnih plinova. Drugi Ugovor kojim je financirana nabava 29 autobusa sklopljen je u siječnju 2019. godine. Financiranje posljednjeg u nizu projekata iz OPKK ugovoreno je u lipnju 2021. godine, a u konačnici će rezultirati kupovinom 65 novih i zamjenom jednakog broja starih autobusa koji će se rashodovati. Za realizaciju projekta vrijednog 180,5 milijuna kuna omogućeno je sufinanciranje od 122,7 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda.

Vozila su počela stizati na svoju zagrebačku adresu 24. listopada, kada je Zagrebački električni tramvaj preuzeo 20 gradskih niskopodnih autobusa MAN. Ključevi još 25 polu-niskopodnih autobusa IVECO predani su u ruke ZET-a 8. studenoga. Tih je 45 autobusa, poredanih na autobusnom pogonu ZET-a u Podsusedu, danas predstavljeno javnosti. U predstavljanju su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, direktor ZET-a Marko Bogdanović i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić.

Novi vozni park je bitan čimbenik u planovima unaprjeđenja javnog prijevoza na području grada Zagreba, koje je opisao ministar Oleg Butković. „Naša zadaća je ovakvim i sličnim projektima pomoći da promet i javni gradski prijevoz budu bolji i funkcionalniji i da držimo korak s drugim metropolama Europe. U Zagrebu je ministarstvo financiralo rotor, obnovilo tramvajsku infrastrukturu, a do kraja godine potpisat ćemo ugovor za 20 novih niskopodnih tramvaja”, rekao je Butković.

Završetak obnove voznog parka na dizel

Gradonačelnik Tomašević projekt vidi kao korak naprijed prema učinkovitijem i sigurnijem javnom prijevozu u Zagrebu, ali i uvod u javni prijevoz s nultom stopom emisije. „Tu ćemo imati i nekakve uštede, višemilijunske na gorivu, a vidite kako se kreću. U tom smislu ovi busevi su štedljiviji, ovo je završetak obnove voznog parka na dizel, a u suradnji s ministarstvom radit će se na tome da Zagreb dobije vozni park na alternativna goriva”, gradonačelnik je najavio.

Iako su ovi autobusi najmoderniji do sada i zadovoljavaju najjače ekološke standarde, završetak isporuke će predstavljati novi početak jer bi ovo trebali biti zadnji autobusi na dizelsko gorivo u ZET-u” – potvrdio je čelni čovjek ZET-a Bogdanović.

Isporuka posljednjih dvadeset „plavaca” iz kvote projekta Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o. očekuje se unutar nekoliko tjedana. Time će se ostvariti nabavka 109 autobusa u tri projekta financirana kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Brojka odgovara otprilike 30 posto ukupnih potreba gradskog prijevoza u Zagrebu. S novim autobusima raste dostupnost i zadovoljstvo uslugom javnog prijevoza za građane. Istovremeno opadaju štetni utjecaj na okoliš i broj nesreća, a štedi se i na troškovima održavanja vozila.