A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 13.11.2020

Predstavljen EU projekt koji ujedinjuje Brač

Lokacija

Split

Održana je početna konferencija za projekt „Izgradnja ceste Pučišća – Povlja, dionica Pučišća – Uvala Luka“ u organizaciji Županijske uprave za ceste na području Splitsko-dalmatinske županije. Projektom je planirana izgradnja 4.8 km ceste od križanja županijske ceste ŽC 6161 s nerazvrstanom cestom Pučišća-Jadrankamen do križanja s odvojkom nerazvrstane ceste prema Turističkoj zoni „Luka“, odnosno prva faza u rekonstrukciji i izgradnji ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin.

Danas je u poljudskoj dvorani Lora održana početna konferencija na kojoj je predstavljen EU projekt „Izgradnja ceste Pučišća – Povlja, dionica Pučišća – Uvala Luka“ koji provodi Županijska uprava za ceste (ŽUC) na području Splitsko-dalmatinske županije. Domaćin konferencije organizirane prema pravilima uvjetovanima prisutnošću epidemije bio je ravnatelj ŽUC-a Split Petar Škorić i voditelj projekta Hrvoje Balić, a na počasnim mjestima nalazili su se župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i načelnik Općine Pučišća Marino Kaštelan.

Geslo konferencije bilo je “Jedan Brač“, a praćena je posjetom Braču i obilaskom građevinskih lokacija na dionici Pučišća – Uvala Luka, aktivnih od listopada kada su započeli zemljani radovi. U obilasku se sudionicima konferencije pridružio načelnik Općine Selca Ivan Marijančević, te predstavnici tvrtke Patrlji d.o.o. koja izvodi radove.

Projektom je planirana izgradnja ceste ukupne duljine 4.825 m od križanja županijske ceste ŽC 6161 s nerazvrstanom cestom Pučišća-Jadrankamen do križanja s odvojkom nerazvrstane ceste prema Turističkoj zoni „Luka“. Izgradnja dionice Pučišća – uvala Luka predstavlja prvu fazu u rekonstrukciji i izgradnji ceste Supetar – Pučišća – Povlja – Sumartin. Vrijednost projekta iznosi 60, 8 milijuna kuna, pri čemu je 85% navedenog iznosa financirano sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije, a sudeći po izjavama županijskih i lokalnih čelnika, koristi od projekta će mnogostruko premašiti vrijednost radova:

Nakon dugih razgovora o pronalasku najbolje trase pokazalo se da je upravo ova koju gradimo najživotnija, da donosi najviše koristi našem stanovništvu i otvara najviše mogućnosti za razvoj gospodarstva. Već ova dionica stvara pretpostavke za realizaciju investicija u vrijednosti preko milijardu kuna“, ustanovio je načelnik Općine Pučišća Marino Kaštelan.

Uporište za optimistični stav nalazi u činjenici kako dovršetak prve faze Bračanima donosi poveznicu s jedinom bračkom teretnom lukom u uvali Veselje, osigurava pristup za preko 250 hektara eksploatacijskih polja arhitektonsko-građevnog kamena, rješava veći dio cestovnog priključka za planiranu turističku zonu Uvale Luke, omogućava ubrzani razvoj poljoprivrede i agroturizma te pomaže boljoj protupožarnoj zaštiti cijelog područja.

Župan Blaženko Boban složio se s pruženom ocjenom: „Izgradnjom ove prometnice otvorit će se dodatne turističke, ali i gospodarske perspektive što je vidljivo u razvoju novih kamenoloma i izgradnji teretne luke u uvali Veselje te u izgradnji zone turističko – ugostiteljskog karaktera u perspektivnoj Uvali Luke.“

Završetak radova na dionici očekuje se unutar 18 mjeseci, a razdoblje provedbe projekta završava u siječnju 2023. godine.