A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 01.10.2021

Otvorenje mosta Svilaj okupilo najviše predstavnike Hrvatske, BiH i Europske komisije

Puštanje u promet mosta Svilaj bilo je povod za dolazak predsjednice Europske komisije, predsjednika Vlade RH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH u Donji Svilaj. Sa svečanosti su počasni gosti uputili poruke o približavanju zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Na bosanskohercegovačkom graničnom prijelazu u Donjem Svilaju jučer je pušten u promet most preko rijeke Save. Izgradnja mosta je novi realizirani stadij u dovršetku međunarodnog koridora Vc između Budimpešte, Osijeka, Sarajeva i Ploča.

Medijsku pozornost privukao je popis uzvanika na svečanosti otvaranja, na kojem su počasna mjesta pripala predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Projekt Svilaj predstavlja zajedničku investiciju Hrvatskih autocesta i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a realiziran je kroz međudržavni sporazum sklopljen između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući elementu ujedinjenosti oko zajedničke dobrobiti, ogledni je primjer suradnje kakvu priželjkuju hrvatska, bosanskohercegovačka i europska strana.

Spajanje suprotnih obala

Prilikom svečanog otvaranja, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je simboličku „težinu“ izgradnje mosta.

Ovo je poseban trenutak. Most Svilaj povezuje EU i zapadni Balkan. EU je uložila 25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura, što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost“, rekla je Ursula von der Leyen na svečanosti.

Most Svilaj primjerak je impozantne infrastrukture čiju veličinu nadmašuje jedino njen društveni značaj. Dug 660, a širok 29 metara, od velike je važnosti jer predstavlja dodirnu točku hrvatske i bosanskohercegovačke mreže autocesta. Zanimljiva je i činjenica da je projektiran i sagrađen kao dva zasebna objekta, svaki s po tri vozna traka.

Predsjednik Vlade Plenković u svom je obraćanju istaknuo važnost mosta za dvije susjedne države, kao i doprinos njegove izgradnje međusobnom približavanju.

Jačanjem infrastrukturnoga povezivanja, povezujemo i naše narode, povezujemo naša gospodarstva, potičemo međusobna ulaganja i razmjenu“, rekao je Plenković. Posebnu vrijednost ovoga projekta predsjednik Vlade vidi u doprinosu dovršetku međunarodnog koridora Vc, a najavio je da će Hrvatska već iduće godine izgraditi preostalu dionicu od Osijeka do mađarske granice. Prije no što se pravac može proglasiti potpunim, pred BiH je izgradnja još 200 kilometara autoceste od Svilaja do Bijače.

Vrijednost izgradnje mosta Svilaj iznosi 171,8 milijuna kuna, a udio Republike Hrvatske u investiciji iznosi 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).