A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 23.9.2021

Predstavljen projekt razvoja umreženog sustava sigurnosti plovidbe

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture održalo je konferenciju projekta Razvoj sustava obilježavanja vodnih putova RH. Najveće novosti koje donosi projekt su nova dva broda za obilježavanje s operativnim područjem na Savi i Dravi, te nadograđeni softver za organizaciju i distribuciju informacija o stanju plovnog puta, koje prikupljaju senzori na plutačama.

Danas u 11 sati održana je video konferencija na kojoj je predstavljen projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pod nazivom „Razvoj sustava obilježavanja vodnih putova Republike Hrvatske“.

Radi se o projektu vrijednom 27,2 milijuna kuna u sklopu kojega će se nabaviti i rasporediti oprema za obilježavanje i nadzor na rijekama Dunavu, Dravi, Savi, Kupi i Uni. Cilj ulaganja je efikasniji i sigurniji sustav označavanja vodnih putova. Potpuna sigurnost plovnog puta podrška je i poticaj rastu prometa na hrvatskim rijekama.

Na konferenciji su o problematici digitalizacije sustava obilježavanja unutarnje plovidbe i kontekstu projekta izlagali načelnici sektora Miroslav Ištuk i Željko Sič iz Uprave unutarnje plovidbe. Karakteristike opreme i dosadašnji napredak na projektu, koji je s provedbom započeo 1. siječnja 2020., prezentirao je voditelj projekta ispred Ministarstva, Danijel Đuđar.

Sudionici su tako mogli čuti da će se tok rijeka obilježavati koristeći 80 kompleta plutača s ugrađenim navigacijskim sustavom i solarnim lampama, od kojih će 20 kompleta imati instalirane dubinomjere. Softverski sustav koji se koristi za nadzor plutača nadogradit će se i integrirati u postojeći sustav za praćenje plovila, što će unaprijediti postojeći model upravljanja informacijama.

Brodovi za obilježavanje i praćenje stanja na rijekama, koji čine najveću stavku te su samim time i zaštitni znak projekta, su u izgradnji u riječkoj Kvarnerplastici. U okviru projekta provest će se i edukacija zapovjednika plovila i posade, te osposobljavanje djelatnika za korištenje novonabavljenom opremom i sustavom.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava projektu je osigurana 100-postotna financijska potpora u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, u iznosu od 23,1 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda i 4,1 milijun kuna iz Državnog proračuna.