A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 28.5.2021

Novih 18 autobusa za javni gradski prijevoz u Dubrovniku

Potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 18 novih autobusa vrijednih 42 milijuna kuna. Njima će se zamijeniti preostali dio zastarjelog voznog parka dubrovačkog prijevoznika Libertas.

Vozni park Libertas Dubrovnika uz pomoć EU fondova dobiva nove okolišno prihvatljive autobuse

Gradski javni prijevoznik Libertas Dubrovnik je, kao i većina javnog gradskih prijevoznika u Hrvatskoj, suočena s problemom zastarjelosti dijela voznog parka i velikim brojem prijeđenih kilometara dijela autobusa. Zbog toga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo važan projekt obnove voznog parka javnih gradskih prijevoznika kroz koji je u proteklom razdoblju nabavilo više od 200 novih autobusa u devet gradova diljem Hrvatske.

Projekt nabave autobusa za gradsko poduzeće Libertas – Dubrovnik realizira se u suradnji Ministarstva i Grada Dubrovnika u sklopu koje je kroz prethodni poziv nabavljeno 11 novih autobusa ukupno vrijednih 18 milijuna kuna, a za koje trenutno traje isporuka.

Novih 18 autobusa koje se nabavlja kroz drugi poziv Ministarstva je ukupno vrijedno 42 milijuna kuna. Novi autobusi će osim povećanja kvalitete javnog gradskog prijevoza u Dubrovniku ujedno i manje zagađivati okoliš. To znači da će svi novi autobusi zadovoljavati Euro VI normu ispušnih plinova, a s njima će se i zamijeniti preostali dio zastarjelog voznog parka koji značajno zagađuje okoliš. Vozni park Libertasa koji pruža usluge na području Grada Dubrovnika i dijela Dubrovačko – neretvanske županije broji ukupno 115 vozila, a karakterizira ga velik broj autobusa čiji motori zadovoljavaju EURO 2 i EURO 3 normu, što negativno utječe na okoliš. Zanimljiv je podatak kako bi se zadržavanjem postojećih 18 autobusa tijekom eksploatacije proizvelo oko 149,25 tona štetnih plinova i krutih čestica. Temeljem analize smanjenja negativnog utjecaja na okoliš u sklopu ovog projekta modernizacije voznog parka vidljivo je smanjenje količine štetnih plinova i krutih čestica od čak 121,37 tona. Tako će se ovom nabavkom dubrovački javni vozni park pomladiti za ukupno 28 autobusa, što će pozitivno utjecati na smanjenje ispušnih plinova i zagađenje okoliša te će u konačnici pridonijeti podizanju i unaprjeđenju kvalitete javnog prijevoza u Dubrovniku i okolici.

Ovaj projekt je, kao i prethodna nabava autobusa, najvećim dijelom financiran uz pomoć europskih sredstava kroz koje se čak 85% prihvatljivih troškova financira iz Kohezijskog fonda, odnosno čak 28,5 milijuna kuna od prihvatljivih troškova projekta.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je strane ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Tomislava Petrica te direktora Libertas – Dubrovnik d.o.o. Ante Vojvodića.

Ministar Oleg Butković osvrnuo se na prioritete Ministarstva: “Iznimno mi je drago da nastavljamo s projektom nabave novih autobusa diljem Hrvatske pa tako i u Gradu Dubrovniku. Važno je naglasiti da smo kroz ovaj projekt do sada nabavili više od 200 novih autobusa čime smo značajno unaprijedili kvalitetu javnog gradskog prijevoza za čak 1,6 milijuna hrvatskih građana, koliko ih živi u urbanim sredinama gradova koji su obnovili svoj vozni park kroz ovaj projekt. Za Dubrovnik je ovaj projekt itekako važan ne samo u pogledu povećanja kvalitete javnog gradskog prijevoza već i zbog očuvanja okoliša, kao jednog od važnih aspekata ovog projekta. Treba reći i kako osim ovog projekta, u Dubrovniku provodimo cijeli niz infrastrukturnih projekata koje financiramo kroz EU fondove, od modernizacije i razvoja Zračne luke Dubrovnik, projekta rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, do cijelog niza ulaganja u lučku infrastrukturu.

Najnoviji u nizu projekata na dubrovačkom području komentirao je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković: „Nakon što je prvotno nabavljeno ukupno 11 novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih bespovratnim europskim i nacionalnim sredstvima posebno nam je zadovoljstvo što će se flota javnog gradskog prijevoznika Libertas dodatno pomladiti na način da ćemo kupiti dodatnih 18 autobusa, također financiranih bespovratnim sredstvima. Nadalje, bitno je naglasiti da će modernizacija voznog parka, veća učinkovitost i smanjeni troškovi održavanja i operativnih troškova dovesti do krajnjeg cilja – besplatnog javnog prijevoza za građane Grada Dubrovnika čime potičemo smanjenje korištenja automobila na gradskom području i veću mobilnost. U konačnici, vjerujemo da ćemo u iduće četiri godine postići i to da će u Libertas stići i prvi električni autobusi za javni gradski prijevoz, isto tako financirani europskim sredstvima. Posebno bih se želio zahvaliti ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku Josipu Bilaveru na činjenici da prepoznaju naš višegodišnji rad i što podupiru projekte značajne za Dubrovnik, ne samo u javnom prijevozu, nego i infrastrukturne projekte poput Lapadske obale i projekta Tamarić, koji je ključan za sve stanovnike Mokošice i koji će osigurati da OŠ Mokošica konačno bude povezana javnim gradskim prijevozom.