A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 18.1.2022

Radovi na obnovi zadarske rive napreduju niz Liburnsku obalu

U ponedjeljak, 17. siječnja započet je drugi dio radova na rekonstrukciji zaobalnog dijela Liburnske obale, koji se odvijaju u sklopu EU projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Radovi na obnovi zadarske rive u okviru projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar – Poluotok”, započeti na Obali kralja Petra Krešimira IV, dobili su svoj nastavak. Sljedeća etapa je nastavak rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale. Radovi se od ponedjeljka premještaju na 150-metarski potez u smjeru svjetionika “Lanterna” na ulazu u zadarsku luku.

Rekonstrukcija zaobalnog djela Liburnske obale obuhvaća saniranje problematične oborinske odvodnje, uređenje obale i instalaciju triju energetskih ormarića za opskrbu brodova električnom energijom i vodom.

Prvi dio radova na Liburnskoj obali, koji je proveden ove jeseni, uključivao je 130 metara dug potez od gradskog mosta prema jugu. Drugi dio radova, zbog kojih će dio obale do proljeća biti zatvoren za promet, nastavlja sa sanacijom u smjeru sjeverozapada.

Unaprjeđenjem lučke infrastrukture na zadarskom Poluotoku stvorit će se uvjeti za izmještanje državne brodske linije 409 Zadar – Preko na gat na Obali kralja Petra Krešimira IV. Osigurani vez za opsluživanje najprometnije državne linije omogućit će lakši pristup javnim uslugama za brojne otočane.

Zadarska riva će nakon sanacije svojom ljepotom i funkcionalnošću još jednom izmamiti osmijehe. Sanacija, koju ponosni Zadrani nazivaju milenijskim projektom, bit će dovršena do kraja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67,5 milijuna kuna. Troškove iznosom od 56,6 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi gotovo 10 milijuna kuna.