A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 25.5.2020

Na Pelješkom mostu započela montaža kolničke konstrukcije

Lokacija

Pelješki most

Cjelokupni projekt naziva „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, koji uključuje izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama te izgradnju obilaznice Stona, sa svim svojim fazama je u punom građevinskom pogonu. Ukupna duljina trase projekta iznosi 32 kilometra, od mjesta Duboka do mjesta Doli i zaobići će Neumski koridor.

Pandemija koronavirusa nije značajnije omela radove na gradilištu, gdje za ulazak radnici moraju proći obvezno mjerenje tjelesne temperature, uz nošenje maski i rukavica.

Na gradilištu mosta su radnici ovih dana postavili na 55 metara visoke stupove prve elemente kolničke konstrukcije duge 10 i široke 25 metara.

U Kini je u tijeku izgradnja 47 čeličnih blokova težine po 200 tona, koji se očekuju u Luci Ploče krajem ljeta. Radovi traju i na pristupnim cestama Pelješkom mostu. Na kopnenoj strani u tijeku je izgradnja čvora Duboka, dok su na pelješkoj strani u tijeku radovi na tunelu Debeli brijeg dugom 2467 metara.

Izvođači su se obvezali izgraditi Pelješki most za tri godine od dana uvođenja u posao, a to znači do kraja srpnja 2021. Prema natječajnoj dokumentaciji, za gradnju dviju dionica pristupnih cesta potrebno su 33 mjeseca odnosno 28 mjeseci, dok je referentni rok za završetak svih radova na sve četiri faze projekta 31. siječnja 2022. godine.