A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 11.1.2022

Preporođena stoljetna riva na Koločepu, nadomak Dubrovnika

Radove na rekonstrukciji rive u luci Donje Čelo izvođači TEXO MOLIOR i Impresa Costruzioni Mentucci Aldo završili su dva mjeseca prije ugovorenog roka. Po završetku radova, Županijska lučka uprava Dubrovnik ishodovala je uporabnu dozvolu za projekt.

Izdavanjem uporabne dozvole stavljena je točka na i za projekt „Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo, otok Koločep”. Potvrda je to da je ova investicija, koju je pokrenula Županijska lučka uprava Dubrovnik, ostvarena prema profesionalnim standardima. Uz norme iz područja građevinarstva, za rekonstrukciju luke valjalo je zadovoljiti i kriterije za korištenje EU fondova. Naime, financiranje projekta, vrijednog gotovo 30 milijuna kuna, u 85-postotnom dijelu je osigurano iz Kohezijskog fonda, dok je izvor za ostalih 15 posto državni proračun.

Fokus projekta bila je rekonstrukcija starog mula iz 1924. godine i njegova dogradnja s 34 m duljine i 7 m širine na 56 m duljine i 11 m širine. Mul u Donjem Čelu brodice je i trabakule dočekivao gotovo stotinu godina uz minimalno održavanje, što je postajalo sve uočljivije. U tom periodu svjedočio je i rastu broja putnika na Elafitskim otocima, radi čega mu je trebalo udahnuti novi život.

Rastućim potrebama odgovara i novoizgrađeni, veći plato s trajektnom rampom. Dimenzija 30,5 m x 18,7 m, služit će za prebacivanje robe na manje traktore, kojima se obavlja opskrba po Koločepu.

Donje Čelo je luka ticanja za brodsku liniju Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnik, glavna riva za cijeli otok. Liniju održava putnički brod Postira, koji je doživio manju havariju u listopadu prošle godine. Svrha dogradnje mula, kojom se omogućuje pristan većih brodova s dubljim gazom, upravo je izbjegavanje nesreća prilikom pristajanja i isplovljavanja. Dodatni poticaj za provedbu projekta kojim je povećan lučki kapacitet jest i mogućnost uvođenja nove, trajektne linije za Koločep. Nova linija svakako bi stavila pitanje sigurne plovidbe u fokus.

Spomenimo i kako bi prema najavama omiljenu, ali vremešnu Postiru za koju godinu mogao zamijeniti brod s ekološki prihvatljivim pogonom. Nabavka broda se priprema za, potencijalno, financiranje iz europskih izvora.