A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 10.12.2021

Studija odgovorila na pitanja o trasi i cijeni Lepoglavske spojnice

U Palači Varaždinske županije ovog četvrtka je predstavljena Studija izvodljivosti za projekt gradnje i obnove željezničke pruge između Čakovca i Zagreba, poznat kao Lepoglavska spojnica. Ovim ključnim dokumentom je, između ostalog, određeno varijantno rješenje za trasu te je proveden obračun troškova i koristi za projekt.

HŽ Infrastruktura je na konferenciji u četvrtak, 9. prosinca u Varaždinu predstavila novu Studiju izvodljivosti. Predstavljena Studija istražuje mogućnosti gradnje i obnove pruge Čakovec-Varaždin-Zabok-Zagreb. I prije izrade studije bilo je poznato da bi novi dio pruge od 20-ak km počinjao u Lepoglavi. Stoga je projekt u javnosti poznatiji pod nazivom Lepoglavska spojnica.

Domaćin konferencije održane u Palači Varaždinske županije bio je župan Anđelko Stričak. Prezentaciju koju je održao voditelj projekta Marko Car pratili su župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, predstavnik Međimurske županije Ivica Rus, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i predstavnici gradova Varaždina, Čakovca i Ivanca. Stručnu javnost zastupali su načelnik Sektora za željezničku infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Milan Vuković, eksperti uključeni u izradu dokumenta i drugi gosti.

Autori Studije iz tvrtki ŽPD, Granova, Institut IGH i Rijekaprojekt odredili su optimalnu varijantu trase dugu 92 kilometra: Čakovec – Varaždin – Cerje Tužno – Ivanec – Lepoglava – Peršaves – Bedekovčina – Zabok – Sveti Križ Začretje, s odvojkom prema Krapini. Planirani zahvat bi uz pružne radove uključivao rekonstrukciju 9 kolodvora i 17 stajališta, kao i gradnju 2 tunela i uređenje 51 cestovnog prijelaza.

Studija Lepoglavske spojnice značajna je kao čvrsto polazište za eventualnu prilagodbu dokumenata prostornoga uređenja, izradu studije utjecaja na okoliš te daljnje dokumentacije potrebne za provedbu velikog infrastrukturnog projekta. Lepoglavska spojnica, s procijenjenim troškom izgradnje od 4,426 milijarde kuna, to svakako jest.

Projekt koji priželjkuje sjever Hrvatske

Ambiciozni projekt obilježio bi cijelo desetljeće poslovanja HŽ Infrastrukture. Razlog zbog kojeg se razmišlja o provedbi upravo sada su dostupnost sredstava, ekonomske i strateške koristi.

Gospodarstvo sjevera Hrvatske primilo bi velik impuls boljim povezivanjem Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije sa Zagrebom. Primjerice, putovanje od Varaždina do Zagreba bi se skratilo s ekstravagantnih 3,5 sati na racionalnijih 50 minuta. Veće brzine ponukale bi putnike da na putovanje vlakom prestanu gledati kao na gubljenje dragocjenog vremena.

Iz šireg rakursa, kraći put od luke Rijeka do središnje Europe učinio bi ovaj željeznički pravac atraktivnijim za međunarodne prijevoznike tereta.

Studija izvodljivosti glavno je ostvarenje „Projekta povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica“ vrijednog 13.871.100 kuna. Izrada Studije s analizom troškova i koristi financirana je s 9.527.947,50 kuna iz Kohezijskog fonda.