A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 04.10.2021

Danas počinju radovi na rekonstrukciji Liburnske obale u Zadru

Radovi na lučkoj infrastrukturi na poluotoku u središtu Zadra, vrijedni 67,5 milijuna kuna, šire se i na Liburnsku obalu. U prvoj fazi, koja traje do kraja prosinca, rekonstruirat će se 130 m obale oko gradskog mosta.

Projekt rekonstrukcije zadarske rive, započet u srpnju radovima na Obali kralja Petra Krešimira IV, ulazi u novu etapu. Tim povodom je Lučka uprava Zadar na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak, 1. listopada, predstavila napredak svog najvećeg projekta.

Skinuto je opločnjaka u površini od oko 1000 kvadrata, iskopano je oko 580 kubika materijala, i podvodnog i nadzemnog. Isto tako, naparavljeno je oko 140 temeljnih betonskih zidova od ukupno 530 i negdje na dužini od 120 metara. Krenuli smo s izgradnjom nadzemnog zida, izgrađeno je već 12 metara i počela je priprema za dobavu opločnog kamena. Radovi idu prema predviđenom planu. Vjerujem da ćemo dočekati sljedeću sezonu sa 70 % izvedenim radovima na donjoj rivi kako ne bismo ometali sljedeću sezonu, kao što nismo ni ovu“, istaknuo je tom prilikom ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Radovi se od ponedjeljka šire i na Liburnsku obalu, početno na 130-metarski dio od gradskog mosta u smjeru sjeverozapada. S vremenom će ova etapa obuhvatiti rekonstrukciju 600 metara obale, pješačke površine i pet nekadašnjih trajektnih rampi.

Problemi istočnog dijela Liburnske obale su neodgovarajuća oborinska odvodnja i nagib šetnice usmjeren prema kolniku. Zbog toga nastaju pukotine, a nakon kiše redovito se formiraju velike lokve na betonskom dijelu šetnice. Rekonstrukcijom će se oštećenja sanirati, a infrastruktura urediti primjereno plovilima koja pristaju na sjevernom dijelu poluotoka.

Pristanište uvijek otvoreno za otočane

Obzirom na ulogu Liburnske obale kao trajektnog pristaništa i važne prometnice u gradskom centru, pred Lučku upravu Zadar bio je postavljen izazov. Valjalo je pomiriti zahtjeve izvođača radova s interesom građana da se pristanište i obližnja parkirališta ne zatvaraju za vrijeme izvođenja radova. Tome se doskočilo podjelom Liburnske obale u tri faze, pri čemu će u svakoj samo trećina biti zatvorena za promet. Prva faza, započeta danas, trajat će do kraja prosinca, a zahvaća spomenuti dio obale s početkom kod gradskog mosta.

Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je oko 67,5 milijuna kuna. Ostvaruje potporu Europske unije od 56,6 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, dok je nešto manje od 10 milijuna kuna osigurano u Državnom proračunu. Uz rekonstrukciju Liburnske obale, sredstva se ulažu u rekonstrukciju 900 metara Obale kralja Petra Krešimira IV. i dogradnju tamošnjeg gata.