A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 08.8.2022

Vozni park Libertasa bogatiji za sedam prigradskih autobusa

Javnosti je u subotu, 6. kolovoza u sjedištu gradske tvrtke Libertas u Komolcu predstavljeno sedam novih 12-metarskih autobusa marke Iveco, koje je zastupnik proizvođača Autobus d.o.o. isporučio dubrovačkom prijevozniku. Medijima su se obratili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, direktor društva Libertas Dubrovnik d.o.o. Franko Mekišić i Robert Vrhovski, predstavnik dobavljača autobusa. U nadolazećim tjednima očekuju se još isporuke šest gradskih niskopodnih, tri midi prigradska i dva zglobna gradska niskopodna autobusa - ukupno 18 novih vozila.

Nabava je provedena u sklopu projekta obnove voznog parka financiranog s 28,5 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, zahvaljujući ostvarenoj potpori kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK). Projektom je planirano unaprjeđenje i povećanje kapaciteta javnog gradskog prijevoza i to kroz osuvremenjivanje voznog parka i nabavu 18 odgovarajućih i sigurnih vozila za prijevoz na linijama utvrđenim ugovorom o javnim uslugama.

Najnoviji dodatak sve mlađoj floti vozila Libertas će rasporediti na prigradske linije između Dubrovnika i općina Ston i Dubrovačko primorje. „Ovih sedam vozila namijenjeno je za spoj urbanog i prigradskog prometa, ta vozila bi bila prioritetno namijenjena za okolicu grada Dubrovnika, odnosno spoj grada s okolnim općinama. Vozila su pogonjena dizel motorima, klimatizirana i opremljena rampama za osobe s invaliditetom, ali su specifična po tome što su opremljena prigradskim sjedalima, odnosno sjedalima koja su namijenjena za dužu vožnju“ – pojasnio je Robert Vrhovski, predstavnik tvrtke Autobus d.o.o.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kazao je kako je na početku prvog mandata isticao da je cilj da javni gradski prijevoznik manje autobusa kupuje vlastitim sredstvima, a više dobavlja EU sredstvima. Prethodno je Libertas već iskoristio sredstva europskih strukturnih fondova za nabavu 11 autobusa, koji su u prometu od svibnja 2021. godine.

Ukupno su kroz OPKK osigurana bespovratna sredstva za nabavu 412 vozila javnog gradskog prijevoza u 9 hrvatskih gradova. Suvremeni vozni park doprinosi povećanju udobnosti i dostupnosti usluge javnog prijevoza, povećanju osobne sigurnosti vozača i putnika, smanjenju troškova održavanja vozila te ublažavanju negativnog utjecaja na okoliš smanjenjem emisije stakleničkih plinova.