A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 03.5.2021

Na creskoj rivi bijeli se novi lukobran

Okončani su radovi na izgradnji i opremanju novog zapadnog lukobrana u luci Cres vrijedni 39 milijuna kuna. Novi lukobran omogućit će pristajanje većih linijskih brodova i sigurnije povezivanje otoka creskog arhipelaga.

Ugradnjom odbojnika izvođač je završio s radovima na izgradnji i opremanju novog zapadnog lukobrana u luci Cres te rekonstrukciji 280 m obale. Šest metara široki i 185 m dugi lukobran koljenasto se proteže od rta Grotica prema glavi velikog gata. Radove je izvršila zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Aqua Mont Service iz Beograda i istoimena tvrtka kći iz Splita.

Građevni dio projekta uključivao je izgradnju lukobrana koji leži na dvostrukom redu pilota i proširenje obalnog pješačkog pojasa prema moru, te popločavanje lukobrana i obale. Obalni pojas opremljen je električnim ormarićima, lučkim svjetlom, bitvama za privez, rasvjetom i putničkom čekaonicom. Kamene klupe ukrašene morskim motivima djelo su akademskog slikara Nikole Nenadića. Sljedeći korak je obavljanje tehničkog pregleda i ishođenje uporabne dozvole.

Sredstva EU fondova otvorila nove mogućnosti razvoja

Projekt izgradnje i opremanja lukobrana će imati velik odjek na Cresu.

Njegova primarna funkcija je zapravo povezivanje kopna i otoka, odnosno brzobrodske linije, osiguravanje uvjeta za bolje pristajanje katamarana. Izgradnjom ovog lukobrana zapravo se cijela luka štiti od juga, što je bio primarni problem koji je trebalo zapravo rješavati ovom konstrukcijom.“ – glasi komentar predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Cres Marina Gregorovića.

Nova lučka infrastruktura proširuje popis pogodnosti koje Cres nudi, a u koje se već ubrajaju brodogradilište za remont brodica i jahti, i ACI marina. Unutarnja strana lukobrana, gdje će plovila stanovnika Cresa biti očuvana za vrijeme nevremena, namijenjena je za komunalni vez. S vanjske strane mogu se vezati i veći linijski brodovi te nautičari. Akvatorij koji lukobran štiti omogućit će i sidrenje pontona, a osigurat će se i novi vezovi uz rivu. Cres kvalitetnom i raznovrsnom ponudom staje uz bok najboljim jadranskim odredištima.

Osim toga, realizacijom projekta mijenja se vizura creske luke. Obalni pješački pojas je na nekim mjestima proširen prema moru i do 11 metara, pa je tako na prostoru ispred kafića Plavica i restorana Santa Lucia stvoren novi trg.

Projekt ‘Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres’ vrijedan je više od 39 milijuna kuna. Uspješnom prijavom na Poziv za unaprjeđenje lučke infrastrukture za povezivanje s otocima ostvario je potporu iz Kohezijskog fonda u iznosu većem od 29 milijuna kuna. Provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“