A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 26.9.2024

Izgradnja prvog zimovnika u Hrvatskoj: Sigurno utočište za plovila na Dunavu

Od početne zamisli o zimskoj luci do samog završetka građevinskih radova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sigurno je privelo projekt “Izgradnja međunarodnog zimovnika na Dunavu u Opatovcu na 1314 rkm“ njegovome kraju.

Završna konferencija projekta izgradnje međunarodnog zimovnika na Dunavu u Opatovcu održana je 25. rujna 2024. godine. Sudionicima konferencije je prezentaciju o projektu tom prigodom održao Zrinko Zvocak, voditelj jedinice za praćenje projekta u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Okupljenima su se obratili i ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva, Duška Kunštek, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Dragan Jelić, načelnica Općine Lovas na čijem se području projekt odvijao, Tanja Cirba, te ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, Zrinka Čobanković.

Projekt vrijedan 6,4 milijuna EUR sufinanciran je s 5,4 milijuna EUR iz Kohezijskog fonda. Preostali troškovi financirani su iz hrvatskog Državnog proračuna. Osmislila ga je i provela Uprava unutarnje plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. U provedbu je uključeno Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova, kao Upravljačko tijelo za Operativni program Konkurentnost i kohezija iz kojeg je projekt financiran, uz nadzor Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) zadužene za kontrolu financija.

Proces provedbe i započeo je konferencijom 2021. godine na kojoj je projekt javno predstavljen. Tom prigodom su službeno u cilju informiranja javnosti razložene sve dobrobiti novog međunarodnog zimovnika, trenutno jedinoga u Hrvatskoj. Od samog starta bilo je jasno da će taj projekt “udahnuti život” dunavskoj plovidbi.

Radovi na izgradnji zimovnika obuhvaćali su čišćenje akvatorija, izgradnju obaloutvrde i sidrenih blokova zimovnika s uređenjem radnog platoa. Uz to, ugrađeni su privezni elementi, izgrađena zgrada čuvarnice te osigurani vodoopskrba, oborinska odvodnja, cestovna infrastruktura i elektroinstalacije. Zahvate je izvodila tvrtka Vodoprivreda d.d. iz Vinkovaca u razdoblju od rujna 2021. godine, a građevinski nadzor provodila je tvrtka IDT Osijek.

Prvi zimovnik na području Republike Hrvatske izgrađen je u rukavcu između Opatovačke ade i naselja Opatovac u općini Lovas. Njegovim ostvarenjem stvorila se sigurna zaštita za pristajanje i boravak brodova u vrijeme kada Dunavom plovidba nije moguća, primjerice u slučaju ledostaja ili ledohoda. Ledostaj označava pojavu nagomilavanja leda na površini rijeke, što zaustavlja ili značajno usporava njen protok. Ledostaj može blokirati riječne tokove, stvoriti rizik od poplava, i otežati ili onemogućiti plovidbu.

Provedbom projektnih aktivnosti formiran je akvatorij zimovnika minimalne dubine 2,5 m, širine plovnog puta 40 m te okretišta od 150 m, kao i sam zimovnik za privez 23 plovila standardnih dimenzija 76,5 x 11,4 m, odnosno obaloutvrda u dužini od 700 m. Rezultat je nova zimska luka u koju se mogu skloniti brodovi za vrijeme pojave leda na plovnom putu, s uređenom obalom i svom pripadajućom logistikom i infrastrukturom.