A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 31.5.2021

Početna konferencija za projekt izgradnje putničkog terminala u Veloj Luci

U četvrtak, 27. svibnja u Marini Korkyra održana je konferencija za projekt izgradnje pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci vrijedan 111,2 milijuna kuna. To je jedan od šest projekata izgradnje lučke infrastrukture financiranih iz EU fondova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U četvrtak, 27. svibnja je u Marini Korkyra održana konferencija na kojoj je najavljen početak radova na izgradnji pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci. Konferencija je okupila poslanstva institucija koje su dovele projekt vrijedan preko 111,2 milijuna kuna do faze realizacije. U prvom redu sjedili su zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Joško Cebalo, izaslanik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Milivoj Dragičević, načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić i ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović. Za uspješnu provedbu pobrinut će se nositelj projekta, Županijska lučka uprava Vela Luka, koju su na konferenciji predstavljali predsjednica upravnog vijeća Marija Radman Barčot i ravnatelj Boris Žuvela, te tvrtka-izvođač radova Pomgrad Inženjering d.o.o., koju je zastupao predsjednik uprave Nikša Musulin.

Okupljenima je u službenom dijelu konferencijskog programa prezentiran konačni izgled novog terminala, od kojeg nas dijeli još 18 mjeseci građevinskih radova. U sklopu radova vrijednih 75 milijuna kuna napravit će se gotovo 500 m nove obale s tri pristaništa za trajekte, i to dva za trajekte dužine 70 m i jedno za trajekt dužine 150 m. Uredit će se i 18.000 m2 zaobalne linije na kojoj će se formirati stajanke za čekanje ukrcaja automobila, parking i potrebni manipulativni prostor. Novi terminal smješten je na prostoru ispred bivše tvornice “Jadranka”, a oslobodit će središte Vele Luke od trajektnog prometa.

Cilj projekta sažeo je izaslanik MRRFEU iz Uprave za otoke, Milivoj Dragičević. „Projekt će pridonijeti boljem povezivanju naših otoka, kvaliteti života na ovom dijelu Korčule i u svakom slučaju ostvariti veliki benefit za samo mjesto Velu Luku.“ – istaknuo je.

Ulaganja u gospodarski i turistički razvoj otoka

Župan Dobroslavić čestitao je suradnicima te izrazio zadovoljstvo uspjehom Županije u povezivanju otoka: „Ovo je jedan od projekata za bolje povezivanje otoka. Mi smo u mandatu koji je na samom kraju na to stavili veliku pozornost i veliki naglasak i uspjeli smo aktivirati već sedam projekata za bolje povezivanje otoka. To su projekti koji su već dobili odluke o financiranju, u pravilu iz europskih fondova, nešto malo iz domaće komponente. Dakle, i Ubli, Vela Luka, Polačište, Puntin, Trpanj, Donje Čelo, Cavtat, a pred nama su još dvije takve luke – to je Perna i to je Prigradica. Sigurni smo da ćemo sve te projekte uredno završiti i da ćemo time ostvariti ono što otocima doista treba, što im pripada, a to je dobra povezanost i time ujednačena kvaliteta života na otocima, kao što je to na kopnu.

Saborski zastupnik Bačić nazvao je izgradnju terminala u Veloj Luci kapitalnim i strateškim projektom za otok Korčulu. „Nužno je ulaganje u prometnu lučku infrastrukturu i ovo je jedan od sjajnih projekata koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke, gospodarske i turističke. Ovolikih ulaganja, koliko se sjećam, nikada nije bilo na hrvatskoj obali. Cijela hrvatska obala je jedno veliko gradilište. Brojne luke se realiziraju, samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji se oko 800 milijuna kuna ulaže u lučki sektor, čime se značajno doprinosi poboljšanju života na hrvatskim otocima.“ – izjavio je, dodajući kako će se realizacijom svih projekata, među kojima i izgradnje Pelješkog mosta te brze ceste preko Korčule do Perne, Korčula približiti ostatku Hrvatske za dva sata.

Projekt „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ provodi se u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” Ukupna vrijednost projekta iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 77.191.708,71 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda. Iz Državnog proračuna za projekt je izdvojeno 13.622.066,25 kuna.