A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 16.2.2023

20 novih zglobnih autobusa Mercedes-Benz Citaro u rukama vozača ZET-a

Zagrebački prijevoznik ZET d.o.o. je prošlog tjedna preuzeo 20 novih zglobnih autobusa EURO VI norme. Time je kompletirana isporuka vozila iz dosad najvećeg projekta nabave autobusa u Hrvatskoj koji se financirao sredstvima fondova Europske unije.

Veliki projekt obnove voznog parka javnog prijevoza vrijedan je 24 milijuna eura, a u provedbi je od lipnja 2021. godine. ZET-u je za kvalitetnu i održivu uslugu javnog gradskog prijevoza na 80 linija na području Grada Zagreba bilo potrebno 65 autobusa, u tri različite varijante. Zglobni autobusi stigli su posljednji. Isporuka 20 klasičnih niskopodnih autobusa izvršena je u listopadu 2022. godine, a isporuka 25 klasičnih polu-niskopodnih autobusa mjesec dana nakon toga.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je potporu od 16,29 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje projekta. Potpora je omogućena uključivanjem projekta u Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.. Program raspolaže sa 150 milijuna eura iz Kohezijskog fonda predviđenih za povećanje broja putnika u javnom prijevozu.

Projekt nabave 65 autobusa za ZET d.o.o. predstavlja iskorak u odnosu na prethodne projekte nabave 15 i 29 autobusa s EURO VI normom. Ranije nabave manjeg obima su uspješno provedene uz potporu od 10,18 milijuna eura iz istog programa. Kontinuirana ulaganja u zamjenu dotrajalog voznog parka nužna su za unaprjeđenje usluge javnog prijevoza, smanjenje štetnih emisija CO2 i poboljšanje kvalitete zraka.

Dvadeset novih Mercedesovih autobusa trebalo bi iz garaža u Dubravi i Podsusedu krenuti na ulice Zagreba u ožujku.