A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 24.9.2024

Bez zaustavljanja do cilja: Hrvatske autoceste sklopile ugovor od 80 milijuna eura za beskontaktni sustav naplate

Čekanje u kolonama za otprilike dvije godine moglo bi biti stvar prošlosti. Naime, na zadovoljstvo mnogih domaćih i stranih turista kao i onih koji se svakodnevno voze autoputom uvodi se novi, moderniji sustav naplate cestarina. Taj pothvat bit će prekretnica kada je riječ o prometovanju na hrvatskim autocestama.

Na natječaju za implementaciju novog sustava naplate na autocestama u Hrvatskoj pobijedila je slovačka kompanija SkyToll. SkyToll je u postupku sudjelovao s češkom tvrtkom TollNet i zajedničkom ponudom u vrijednosti 79.913.480,52 eura bez PDV-a.

Današnjim potpisivanjem ugovora s predstavnicima izvođača, Hrvatske autoceste su napravile važan korak u provedbi ovog opsežnog te značajnog prometnog projekta. Uz građevinske radove, projekt uključuje ugradnju komunikacijske i električne mrežne opreme te povezivanje naplatnih točaka sa središnjim sustavom upravljanja.

Novi sustav naplate uključuje i druge hrvatske koncesionare: Bina Istru i Autocestu Zagreb – Macelj, a sredstva su osigurana u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se trenutno koriste zatvoreni sustavi naplate cestarine. Najveći dio mreže koristi sustav naplate cestarine koji nudi plaćanje gotovinom, bankovnim karticama te prepaid ili postpaid elektroničkim modelima plaćanja cestarine (u Hrvatskoj poznato kao ENC).

Cestarina će se u novim prometnim uvjetima naplaćivati bez zaustavljanja vozila, s beskontaktnim načinima plaćanja putem ENC uređaja i automatskim prepoznavanjem registarskih pločica (ALPR). Naplata cestarine i kontrola naplate cestarine odvijat će se prolaskom vozila kroz portale. Neki od 208 portala bit će smješteni na mjestima današnjih naplatnih postaja, a dio na dionicama autoceste između dva čvora.

Novi sustav bit će implementiran na svim autocestama u Hrvatskoj, kod sva tri koncesionara: HAC-a, Bina Istre i Autoceste Zagreb-Macelj. Cestarina će se i nadalje naplaćivati na osnovu prijeđene udaljenosti i kategorije vozila. Ulazak i izlazak vozila bit će registriran putem DSRC (za kratkometnu namjensku komunikaciju) čitača za ENC uređaje i kamerom za detekciju registarskih pločica. DSRC čitači i kamere bit će postavljeni na portalima razmještenima po autocestama.

Najveća novost je ta da će se sva vozila morati registrirati u sustav, dostaviti registraciju i odabrati način plaćanja. ENC uređaji bit će povezani s registracijom i na taj način olakšati korisnicima snalaženje. Pametno rješenje potiče prometnu protočnost i istovremeno šalje ljepšu “razglednicu“ iz Hrvatske svim putnicima pristiglim iz inozemstva.

Zahvaljujući naprednim prometnim novitetima kao što je uvođenje novog sustava električne naplate cestarine postiže se veća sigurnost i protok vozila na prihvatljiv i nediskriminirajući način za sve korisnike autocesta. Rad naplatnih kućica i rampe bit će zamijenjeni ENC senzorima i kamerama za očitavanje registracijskih tablica.