A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 10.5.2023

Rekonstrukcija luke Ubli, ulaza u raj otoka Lastova, počinje u lipnju

Plovidba do dalekog svjetla otoka Lastova će za dvije godine biti znatno brža i sigurnija. Obećali su to ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na početnoj konferenciji projekta rekonstrukcije trajektne luke Ubli, održanoj u ponedjeljak, 8. svibnja.

Na konferenciji je predstavljen opsežan projekt vrijedan 7,86 milijuna €, u sklopu kojega će postojećoj trajektnoj rampi luke Ubli biti pridodan novi trajektni pristan s priveznom obalom duljine 110 m i rampom za ukrcaj i iskrcaj vozila. Postojeća obala za trajekte bit će produljena za 54,48 m. Lučke radove pratit će uređenje kopnenih i operativnih prometnih površina, kao i cestovnog spoja luke sa županijskom cestom Ž6230 Pasadur – Ubli. Provedbom projekta ostvarit će se uvjeti za pristajanje većih trajekata, te veći broj linija.

Ovom je prigodom potpisan i ugovor o izvođenju radova između Lučke uprave i izvođača Pomgrad inženjering d.o.o., zaslužnog za prošlogodišnju rekonstrukciju Obale kneza Domagoja u Splitu. Sredstva za projekt osigurana su kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., koji je doveo fondove Europske unije na svačiji prag, a sada i na naš najudaljeniji naseljeni otok. Projekt u luci Ubli financiran je s 6,66 milijuna € iz Kohezijskog fonda i 1,17 milijuna € iz Državnog proračuna. Početak radova je najavljen za lipanj.

Europska sredstva “hrane” investicijski ciklus u luke vrijedan više od 300 milijuna eura

Drago mi je što sam danas po prvi puta na ovom prekrasnom otoku. Prije nekoliko mjeseci kad smo pripremali i znali da će ovaj projekt biti u takvoj fazi da ide prema potpisivanju ugovora, izrazio sam želju u razgovoru sa županom i zamjenikom župana da dođem ovdje. Znam koliko ovi projekti ovdje znače vama na Lastovu, ovom prekrasnom, netaknutom otoku. Ovo je raj na zemlji!“, zadivljeno je izjavio potpredsjednik Vlade i ministar Butković. Dodao je kako je investicijski ciklus koji uključuje rekonstrukciju luke Ubli, a poznat je i kao renesansa na hrvatskoj obali, pokrenut uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava. Ciklus je započet 2016. godine kontinuiranim porastom izdvajanja iz Državnog proračuna.

Boljem povezivanju Lastova s kopnom ne doprinosi samo izgradnja primjerene infrastrukture, već i učestalost i pouzdanost brodskih linija. Vlada Republike Hrvatske je, na sjednici Vlade održanoj 21. svibnja 2020. godine, donijela Odluku o uspostavljanju svakodnevne cjelogodišnje brzobrodske linije broj 9808 na relaciji Lastovo (Ubli) – Korčula – Dubrovnik. Skok u kvaliteti javnog pomorskog prijevoza koji donosi više redovitih linija i moderna luka će poboljšati opću kvalitetu života na otoku. Rjeđi zastoji u luci će smanjiti i čekanja na putu do prirodnih i kulturnih ljepota Lastova.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića te ravnatelja Lučke uprave Dubrovačko – neretvanske županije, na početnoj konferenciji sudjelovali su i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić te predstavnici okolnih općina.