A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 25.3.2021

Ispunite kviz koji će vas provesti kroz primorska mjesta u kojima se provode EU projekti izgradnje lučke infrastrukture

Pozivamo vas da zajedno s nama obilježite početak novijeg razdoblja u razvoju obalnih i otočkih luka uz kviz lučke i nautičke tematike.

Modernizacija luka kao glavni čimbenik razvoja i veće dostupnosti otoka

U financijskom razdoblju 2014.-2020. po prvi put su ostvareni uvjeti za financiranje projekata izgradnje i obnove lučke infrastrukture uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova. S ciljem povezivanja hrvatskih otoka je 31. listopada 2017. otvoren prvi Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa. Poziv je zatvoren s dodjelom svih raspoloživih sredstava.

Da bi se doskočilo potrebi za dodatnim sredstvima iskazanoj od strane potencijalnih prijavitelja, na temelju Nacionalnog plana obalnog linijskog pomorskog prometa donesena je Odluka o Izmjenama Investicijskog plana razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2020. godine. Dana 12. srpnja 2019. otvoren je drugi Poziv za projekte lučke infrastrukture kojim se odgovorilo na veliki interes i potrebu za investicijama. Pozivom su otvorena vrata projektima u visokom stupnju spremnosti za provedbu.

U okviru navedenih Poziva koji obuhvaćaju period od oko tri i pol godine 17 prijavitelja, mahom lučkih uprava, iz svih sedam primorskih županija prijavilo je 20 razvojnih projekata, te im je po dobivanju povoljne ocjene prijedloga dodijeljeno 1,17 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Taj će iznos biti iskorišten kako bi se nizu primorskih i otočnih luka omogućili infrastrukturni uvjeti za siguran vez, zaštitu od valova i nepovoljnih vremenskih uvjeta, prihvat većih plovila, smanjenje zakrčenosti u luci, učinkovitiji prekrcaj putnika i tereta.

Najveći investicijski ciklus u luke i pomorsko dobro

Ugovaranje projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture u razdoblju 2014.-2020. predstavlja veliki korak naprijed za realizaciju investicijskog ciklusa koji nosi naziv Renesansa na hrvatskoj obali.

Projekt najbliži završetku je gradnja trajektne luke Tkon na otoku Pašmanu, čiji se konačni obris već nazire. Osim luke Tkon, u mjesecima koji slijede očekuje se i završetak radova na dogradnji postojeće luke Crikvenica te privođenje kraju projekta u luci Cres. Ovaj projekt nastavak je rekonstrukcije i dogradnje creske rive.

Nakon Tkona, Crikvenice i Cresa postepeno će uslijediti i završetak ostalih projekata, ukupne vrijednosti od gotovo 1,3 milijarde kuna. Toliko se u luke na našim prostorima, koje predstavljaju ni manje ni više nego prvi dojam za svakog gosta i posljednji prizor s kojim se pozdravlja na rastanku, nije ulagalo u živom sjećanju. Razlog leži u tome što bez pomoći fondova EU lokalna samouprava teško osigurava sredstva iz vlastitih proračuna.

Kviz – Bodolom

Sredstvima EU fondova financira se 20 projekata izgradnje lučke infrastrukture koji će omogućiti bolju povezanost hrvatskih otoka s kopnom. Pozivamo vas da zajedno s nama obilježite početak novijeg razdoblja u razvoju obalnih i otočkih luka uz kviz lučke i nautičke tematike. Za rješavanje je potrebno između 15 i 20 minuta.

Navigaj od punte do punte uz pristajanje po čuvenim, ali i slabije poznatim lukama na Jadranu. Na kraju, provjeri kojem činu odgovara tvoj rezultat:

  • 50-55 Barba – kapetan
  • 44-49 Sekondo – II časnik
  • 39-43 Noštromo – vođa palube
  • 33-38 Timunjer – kormilar
  • 00-32 Moco – mali od kužine