A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 19.7.2021

Konferencija projekta – „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza”

Početna konferencija projekta „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza” održana je u petak, 16. srpnja. Produljenjem glave lukobrana i proširenjem u obliku slova T bit će omogućeno pristajanje brodova redovite linijske plovidbe u luci Unije.

U petak je Hotel Aurora u Malom Lošinju bio domaćin početne konferencije projekta „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza”. Projekt su zainteresiranoj javnosti predstavili ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija, zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, načelnik Sektora za provedbu, praćenje i koordinaciju politike razvoja otoka i podršku regionalnoj i lokalnoj razini Ivan Bota, ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, te zastupnik projektanta Pomgrad Inženjering d.o.o. Dobroslav Šestanović.

Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije, vrijedna oko 37,4 milijuna kuna, jedan je od projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture koje provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem boljeg povezivanja otoka. Uključuje produljenje glave lukobrana i proširenje u obliku slova T kako bi, riječima ravnatelja ŽLU Mali Lošinj, “mogao primiti trajekt, katamaran, ali i jahte.“ Radovi bi trebali biti završeni u lipnju 2022. godine.

Naime, postojeći lukobran ima skroman kapacitet priveza 2 manja broda – nedostatno za sigurnu vezu s Malim Lošinjem, Cresom, Rijekom, Pulom i Zadrom o kojoj ovisi razvoj Unija.

Završna riječ na konferenciji pripala je zamjeniku župana PGŽ, Vojku Brautu. „Činjenica je da su se naše lučke uprave uspjele izboriti za preko 220 milijuna kuna bespovratnih sredstava, za pet projekata koji se trenutno provode. Isto tako, želim čestitati ravnatelju Filipu Baliji, ali i predsjedniku Upravnog vijeća bez čijeg zalaganja ovo sve ne bi bilo moguće“ – izjavio je zamjenik, osvrnuvši se i na druge lučke projekte financirane prema istom modelu.

Na području Primorsko-goranske županije u provedbi su projekti dogradnje luka Crikvenica, Cres, Baška i Mrtvaška. Upravo kao i sanacija i produženje pristana luke Unije, navedeni projekti financiraju se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“, s ukupno 222,36 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Izvor sredstava je Kohezijski fond s udjelom od 85% i Državni proračun s udjelom od 15%.