A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 05.7.2021

Na konferenciji najavljena nabava novih autobusa u Sisku

Održana je početna konferencija projekta „Nabava novih autobusa za Auto promet Sisak d.o.o.“ vrijednog gotovo 20 milijuna kuna, kojim je predviđena nabava 9 novih autobusa. Nabavom će se osigurati moderna, sigurna i redovita usluga javnog prijevoza.

Danas u 10:00 sati u dvorani za svečanosti restorana Cocktail u Sisku održana je početna konferencija projekta „Nabava novih autobusa za Auto promet Sisak d.o.o.“ Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Grada Siska, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je omogućilo financiranje projekta sredstvima EU fondova, i sisačkog autobusnog prijevoznika koji je odgovoran za provedbu projekta.

Na službenom dijelu konferencije, okupljenima su se obratili redom gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, direktor Auto prometa Sisak Darko Majić, i načelnica sektora u Upravi za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora Ina Topić.

Gradonačelnica Ikić Baniček istaknula je ulogu koju su investicije u obnovu voznog parka, koje su u razdoblju od 2016. do 2021. godine iznosile više od 69 milijuna kuna, odigrale u transformaciji Auto prometa Sisak u jednu od najuspješnijih prijevozničkih tvrtki u Hrvatskoj. Direktor Majić složio se kako je baš ovaj tip projekta ključni dio formule za privlačenje i zadržavanje putnika: „Suvremeni vozni park doprinijet će povećanju udobnosti i dostupnosti usluge javnog prijevoza, povećanju osobne sigurnosti u javnom gradskom prometu i vozača i putnika te smanjenje negativnog utjecaja na zagađenje zraka.“ – rekao je Majić.

Načelnica Topić osobito je naglasila činjenicu da Auto promet Sisak već drugi put uspješno sudjeluje u javnom pozivu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. To je važan pokazatelj da su prijašnje iskustvo u pripremi projektnih prijava uspješno mobilizirali kako bi poboljšali udobnost i sigurnost putnika u gradu Sisku.

Pomlađivanje voznog parka za sigurniju vožnju

Predstavljeni projekt vrijedan je nešto manje od 20 milijuna kuna, a predviđa nabavu 9 novih autobusa. Zahvaljujući potpori iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, gotovo 13,6 milijuna kuna osigurano je iz Kohezijskog fonda, što značajno umanjuje trošak za prijevoznika. Za potrebe provedbe projekta Auto promet Sisak će pokrenuti postupak javne nabave, a od ponuditelja se očekuju ponude za po 4 poluniskopodna i 4 visokopodna autobusa duljine 12 m, te jedan autobus duljine 8 – 8,5 m.

Novi autobusi, čiji motori zadovoljavaju visoku EURO 6 ekološku normu, zamijenit će 3 vozila EURO 3 norme i 6 vozila EURO 4 norme, koja trenutno prometuju na području Grada Siska. Riječ je o nastavku obnove voznog parka prijevoznika, koja je započela nabavom 20 autobusa isporučenih u lipnju 2019. godine. U oba navrata, kupnja novih autobusa ostvarila je financiranje europskim sredstvima u vrijednosti 85% prihvatljivih troškova.

Uz povoljni utjecaj na okoliš, nabavkom će se osigurati moderna, sigurna i redovita usluga javnog prijevoza u nadolazećim godinama. Kvaliteta usluge bi u odsutnosti provedbe projekata nabave novih autobusa bila ozbiljno dovedena u pitanje, obzirom na prosječnu starost gradskog voznog parka od 14,88 godina. Zastarjela vozila odvraćaju građane od korištenja gradskog prijevoza za svoje dnevne potrebe dok god postoji alternativa, povećavaju troškove održavanja i odražavaju se na poslovne rezultate prijevoznika.