A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 23.9.2022

Osječki prijevoznik predstavio 7 novih autobusa nabavljenih sredstvima EU

Na početnoj konferenciji projekta nabave novih autobusa za Gradski prijevoz putnika u srijedu, 21. rujna predstavljeno je prvih sedam novih autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza. Niskopodni autobusi nabavljeni su po cijeni od 16,96 milijuna kuna u sklopu EU projekta „Nabava novih autobusa za Gradski prijevoz putnika d.o.o.” financiranog sredstvima Kohezijskog fonda.

Cilj projekta je povećanje udobnosti i dostupnosti usluge javnog prijevoza, povećanje osobne sigurnosti u javnom gradskom prijevozu, smanjenje troškova održavanja vozila i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš kroz manju emisiju stakleničkih plinova. Nakon početnih sedam, ove jeseni uslijedit će isporuka dodatnih šest poluniskopodnih autobusa, koji su već naručeni po cijeni od 14,81 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 32,36 milijuna kuna, a iznos od 21,3 milijuna kuna ili 82% vrijednosti financiran je bespovratnim EU sredstvima.

U početnoj konferenciji uz svečanu primopredaju i probnu vožnju na osječkom Trgu Ante Starčevića sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako je nabavka novih autobusa dio velikog programa koji se financira iz europskih izvora posredstvom Ministarstva, pojasnivši da je za tu namjenu do sada u cijeloj Hrvatskoj, za devet gradova, dodijeljeno oko 70 milijuna eura. Taj iznos koristi se za nabavku čak 412 novih autobusa za pružatelje usluga javnog gradskog prijevoza.

To je veliki investicijski ciklus za poboljšanje javnoga gradskog prijevoza, a financiranjem takvih projekata otvorila se mogućnost da Osijek zaista postane metropola jer svaki grad koji nema dobro razvijenu i obnovljenu prometnu infrastrukturu ne omogućuje kvalitetan život svojim građanima.”, rekao je potpredsjednik Vlade. Referirajući se na prethodni projekt nabavke 12 vozila iz 2019. godine, dodao je da će Gradski prijevoz putnika ukupno dobiti 25 novih autobusa, a sada je isporučeno njih sedam iz nove grupe od 13 autobusa.

Vozni park GPP-a koji trenutačno broji 32 autobusa provedbom ovog projekta će biti gotovo u cijelosti obnovljen. Najnovijih sedam putujućih simbola grada na Dravi ubrzo će početi prometovati na linijama obuhvaćenima Ugovorom o uslugama u javnom interesu.