A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 22.3.2022

Otočna ljepotica zablistala je na debitantskom balu

Uplovljavanjem broda iz pravca Biograda u nadograđeno trajektno pristanište na otoku Pašmanu jučer je službeno otvorena nova trajektna luka Tkon.

U izgradnju nove luke uloženo je 45 milijuna kuna. Europski projekt u Tkonu uključivao je specifične faze izgradnje s udjelom od 33 milijuna kuna u cjelokupnom iznosu. Obuhvaćao je izgradnju ukrcajno-iskrcajnog prostora i čekališta, platoa pristaništa za ukrcaj vozila, podmorskog propusta za cirkulaciju mora te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta.

Otvaranju su prisustvovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zadarske županije Božidar Longin, općinski načelnik Anđelo Palaškov i državni tajnik Josip Bilaver.

Projekt izgradnje trajektne luke Tkon prvi je u „moru“ investicija u unaprjeđenje lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiran EU sredstvima.

Prilikom javnog predstavljanja nove luke župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je važnost koju trajektna luka Tkon ima za stanovnike otoka Pašmana. Pritom je iskazao zahvalnost na suradnji sa svim važnim dionicima koji su dio realizacije lučkih investicija na području županije.

„Izgradnja nove trajektne luke projekt je od vitalne važnosti za cijeli otok Pašman i doprinijet će razvoju turizma te poboljšanju kvalitete življenja domaćeg stanovništva. Ovo je samo jedna u nizu investicija u lučku infrastrukturu na području naše županije, gdje smo u proteklih nekoliko godina osigurali gotovo 500 milijuna kuna za brojne projekte. Zahvaljujem ministru Butkoviću, državnom tajniku Bilaveru, našoj ŽLU, a posebno bivšem i sadašnjem načelniku Tkona jer smo s njima ostvarili uistinu odličnu suradnju kroz ovo razdoblje“, istaknuo je tom prigodom župan Longin.

Veliki europski projekti nositelji su investicijskog ciklusa

Na ulaganja u lučku infrastrukturu na našoj obali osvrnuo se ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Činjenica je da ulažemo oko 2 milijarde kuna u obnovu i izgradnju luka na Jadranu. To je rekordan investicijski ciklus, a možemo ga ponajviše zahvaliti korištenju europskih sredstava. U Zadarskoj županiji provode se tri velika europska projekta, obnova rive u Zadru, dogradnja luke Sali i danas završeni projekt trajektne luke Tkon, a u pripremi su i novi projekti koji će značiti nastavak investicijskog ciklusa ulaganja u more. Mi smo država koja živi od mora i okrenuti smo moru na razne načine, stoga je meni kao ministru i resornom ministarstvu iznimno važno da ovako značajna sredstva ulažemo za lučku infrastrukturu“, naglasio je Butković.

Projekt izgradnje luke Tkon sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.