A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 24.3.2022

Počeli radovi na projektu koji će osječki tramvaj podmazati gdje škripi

Izvođač Swietelsky u ponedjeljak je demontažom tračnica započeo radove na modernizaciji tramvajske pruge i stajališta u Osijeku. Radovi se izvode temeljem ugovora vrijednog 126,6 milijuna kuna.

Prvog dana proljeća započeli su radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Strossmayerovoj ulici u Osijeku. Na probnoj dionici dugoj 700 metara od Svilajske do Višnjevca radovi će trajati do svibnja, a nakon toga će se premjestiti na potez od Kanižlićeve prema Trgu Ante Starčevića, zatim od Trpimirove do Trga. Neće biti preskočena ni ruta do glavnog željezničkog i autobusnog kolodvora te dionica na Vinkovačkoj cesti do Dunavske. U iduće dvije godine će modernizacija obuhvatiti 9,5 km pruge i uređenje 23 tramvajska stajališta.

Rekonstrukcija, kojom će se tračnice učiniti pogodnima za promet niskopodnih tramvaja, a stajališta prilagoditi teže pokretnim i osobama s invaliditetom, je dio sveobuhvatnog projekta modernizacije osječke tramvajske infrastrukture vrijednog 267 milijuna kuna. Kako bi obnovljena tramvajska mreža imala osiguranu opskrbu električnom energijom, projekt obuhvaća i usporednu modernizaciju kontaktne mreže, te rekonstrukciju mreže ispravljačkih stanica i podzemne kabelske mreže.

Cilj projekta, čiji završetak je planiran u 2023. godini, je pružiti građanima Osijeka pristup javnom gradskom prijevozu s EU standardima sigurnosti i pouzdanosti. Istovremeno najmodernija tramvajska mreža predstavlja priliku za korištenje oblika prijevoza bez emisija CO2, koji ne traži pristajanje na kompromis po pitanju brzine i komfora. Nova infrastruktura je i svojevrstan uvod u nabavku niskopodnih tramvaja, uz koje će upravo započeti projekt u potpunosti ostvariti svoj smisao.

Nekoliko stotina milijuna vrijedna investicija, koju europski fondovi podupiru sa 170 milijuna kuna, a državni proračun s dodatnih 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava, najava je ljepšeg vremena za osječko komunalno poduzeće Gradski prijevoz putnika, koje provodi projekt. U mrežu tramvajskih linija nije se, naime, značajnije ulagalo od daleke 2009. godine pa su nakon dugog sušnog razdoblja europska sredstva još vrjednija. U GPP-u se među ostalim nadaju kako su na horizontu i nova remiza te proširenje tramvajske mreže, za koje su idejni projekti u izradi.