A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 02.4.2020

Radovi na zapadnom dijelu luke Cres se odvijaju bez zastoja

Lokacija

Luka Cres

Pandemija koronavirusa nije utjecala na projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, koji je trenutno dovršen više od 50 posto i dobro napreduje. Radovi se obavljaju uz poštivanje svih propisanih mjera prevencije zaraze koronavirusom.

Tijekom šest mjeseci otkako su radnici stupili na gradilište obavljeno je više od polovice predviđenih radova, a aktivnosti na gradilištu i dalje su u punom zamahu.

Uz izgradnju novih elemenata, rekonstruira se i postojeća obala koja je pod konzervatorskom zaštitom, zbog čega se radovi provode pod arheološkim nadzorom. Izbušeno je i betonirano 43 pilota ključna za konstrukciju cjelokupnog lukobrana, a u tijeku su i radovi na samoj armiranobetonskoj konstrukciji lukobrana ukupne dužine 185 metara. U tijeku je i instalacija javne rasvjete, struje, vode te hidrantske mreže na lukobranu.

Uz lukobran dužine 185 metara i širine 6 metara, rekonstruira se i 280 metara dužine kopnenog dijela luke. Realizacijom projekta osigurat će se zaštita uvale od valova i vjetra, omogućiti adekvatan privez za linijske brodove te otvoriti mogućnost razvitka linijskog prometa. Podići će se i razina komunalnog standarda za korisnike javnih brodskih linija, osobito u smislu pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti. Projekt predstavlja nastavak uređenja creske riva, s kojom će činiti jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu.