A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 19.2.2021

Početak radova koji mijenjaju izgled splitske Istočne obale

Započeli su radovi na proširenju i unaprjeđenju Obale kneza Domagoja u Gradskoj luci Split. Zahvat je uvod u uređenje cijele Istočne obale u Splitu.

Dan nakon ceremonije otvaranja radova na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uvođenjem izvođača u posao započeli su radovi na proširenju i unaprjeđenju Obale kneza Domagoja u Gradskoj luci Split. Domaći izvođači Pomgrad Inženjering i Građevno “Zec” za dovršetak radova na projektu imaju 9 mjeseci.

Rekonstrukcija Obale će značajno utjecati na rješenje problema za stanovnike srednjodalmatinskih otoka. Naime, brodske linije koje su njihova jedina veza s kopnom natječu se za uzak prostor na Istočnoj obali s drugim plovilima. Na pojasu širine samo 4 metra obavljaju se sve aktivnosti vezane za plovidbu i opskrbu brodova, odvijajući se istovremeno uz pješački promet. Čekanje na privez, smetnje pri ukrcaju i iskrcaju roba i putnika te napajanju gorivom uzrokuju poremećaje u redu plovidbe, a doprinose i prometnom zagušenju u samom Splitu.

Radovima je obuhvaćeno 130 metara obalne linije od obale Lazareta do gata Sv. Petra i 125 metara obalne linije od gata Sv. Petra do gata Sv. Duje. Rekonstrukcijom obalnog zida će se spomenuti potez odmaknuti približno 5,5 metara prema moru, čime će se proširiti operativna obala za pristajanje brodova u obalnom linijskom prometu te izgraditi koridor za neometano kretanje putnika. Automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte bit će odvojeni zelenim pojasom. Pomorski, putnički i cestovni promet u luci bolje će funkcionirati odvojeno.

Sjaj kakav Split zaslužuje

Vizualna atraktivnost projekta dodatni je plus, budući da se njime želi uspostaviti novi identitet Istočne obale. Stoga je uređenje koncipirano tako da prostorno odvajanje operativne obale i šetnice bude ostvareno diskretno, s naglaskom na vizualnu obradu hodnih površina. Postojeća prometnica i čekališni trak će od nove šetnice biti odvojeni zelenim pojasom, s propustima koji čine zelene otoke, drvoredom i ukrasnim raslinjem. Sama šetnica bit će opremljena klupama i pametnim klupama.

Uspješnu integraciju forme i sadržaja naglasio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otvaranja radova održanoj u utorak. „Ovaj projekt bit će pravo osvježenje za Split, predstavljat će iskorak u arhitektonskom, ali i funkcionalnom smislu, pomoći će odvijanje prometa i kretanje ljudi na jedan ugodniji i sigurniji način”, kazao je Plenković.

Projekt Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split vrijedan je nešto više od 42 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je financiranje projekta bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 34 milijuna kuna kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”