A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 02.7.2020

Početak radova na rekonstrukciji i izgradnji pruge od Križevaca do mađarske granice

Lokacija

Željeznička pruga na dionici Križevci - mađarska granica

Projekt kojim će se rekonstruirati postojeći i izgraditi drugi kolosijek na dionici dugoj 42,6 km , te izgraditi novi spojni kolosijek Drnje - Novo Drnje - Botovo, vrijedan je više od 2,1 milijarde kuna, a velik doprinos njegovoj realizaciji pružio je Instrument za povezivanje Europe (CEF), kroz koji je za financiranje projekta osigurano 1.810.096.635,00 kuna iz Kohezijskog fonda EU.

Uvođenjem izvođača u posao, 25. lipnja započeli su radovi na projektu „Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – DG“. Turski izvođač – tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S. – potpisao je ugovor s HŽ Infrastrukturom 12. ožujka ove godine, a obvezao se završiti radove na najvećem infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj u roku od 42 mjeseca, odnosno do kraja 2023. godine.

Uz pružne radove, projekt uključuje i rekonstrukciju kolodvora Koprivnica i prenamjenu kolodvora Mučna Reka u stajalište, izgradnju kolodvorskih zgrada Lepavina i Novo Drnje, izgradnju novog stajališta Peteranec i obnovu stajališta Majurec, Vojakovački Kloštar, Carevdar i Sokolovac. Boljoj integraciji željezničkog prometa na dionici pridonijet će ukidanje 7 od 13 željezničko-cestovnih prijelaza i njihova zamjena križanjima u dvije razine, uređenje parkirališta i pothodnika u stajalištima. Na rekonstruiranoj dionici prometovat će se sigurnije zahvaljujući modernizaciji signalnih i telekomunikacijskih uređaja, i uvođenju jedinstvenog europskog standarda za kontrolu željezničkog prometa. Provedbom projekta i završetkom povezanog projekta koji HŽ Infrastruktura provodi na pružnoj dionici Dugo Selo – Križevci, na čitavoj relaciji od Zagreba do Mađarske putovat će se brzinama do 160 km/h.