A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 15.7.2021

Probijen tunel Polakovica kod Stona kao dio pristupne ceste Pelješkog mosta

Nakon deset mjeseci radova završen je iskop tunela Polakovica duljine 1242 metra. Tunel je smješten na trasi obilaznice oko Stona, pristupne ceste Pelješkog mosta u izgradnji.

Grčka tvrtka Avax danas je završila radove na probijanju 1242 metra dugog tunela Polakovica, koji su započeli u rujnu 2020. godine. Nakon posla na probijanju odnosno iskopu tunela miniranjem, postavit će se tunelska oplata i hidroizolacija. Tunel Polakovica je sastavni dio četvrte faze projekta Cestovna povezanost južne Dalmacije, faze koja obuhvaća izgradnju stonske obilaznice (DC414), poddionice Prapratno – Doli.

Četvrta faza je posljednja faza projekta. Njen će završetak, najavljen za lipanj 2022., označiti privođenje šestogodišnjeg strateškog projekta povezivanja hrvatskog teritorija kraju. Iako se projekt Cestovna povezanost južne Dalmacije najčešće poistovjećuje s Pelješkim mostom, njegovim dovršetkom koncem godine radovi ne prestaju. Projekt uključuje i izgradnju 30 kilometara pristupnih cesta koje sadrže četiri tunela, tri manja mosta i dva vijadukta, i predstavljaju značajan građevinski pothvat.

Faze projekta ‘Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom’

Putujete li Pelješcem od čvora Prapratno u smjeru istoka, na tunel Polakovica naići ćete već nakon jednog kilometra. Izlaskom iz tunela dolazi se na 485-metarski most „Ston“ preko Stonskog kanala, a na drugom kraju mosta trasa ulazi u tunel „Supava“ duljine 1290 m, koji je trenutno na polovici iskopa. Niz tunel-most-tunel sam po sebi čini tri kilometra poddionice Prapratno – Doli duge 7,4 km. Poddionica se zahvaljujući ovim objektima i njihovom razmještaju smatra relativno zahtjevnom.

Projekt Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom vrijedan je nešto više od 4 milijarde kuna, a podijeljen je na 4 faze. Temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog 13.06.2017. ostvaruje potporu iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od oko 2,73 milijarde kuna i oko 482 milijuna kuna iz Državnog proračuna. Za radove treće i četvrte faze projekta Avaxu je pripalo 511,5 milijuna kuna.