A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 14.11.2022

Početna konferencija poručila da je nova luka na Korčuli povijesni projekt

Uvodna konferencija za projekt nove luke Korčula - luke Polačište, koju je u četvrtak, 10. studenog, organizirala Županijska lučka uprava Korčula, okupila je više od šezdeset sudionika. Velikom javnom i medijskom događanju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo, saborski zastupnik Branko Bačić, gradonačelnica Korčule Nika Silić-Maroević, ravnatelj Lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić i drugi uglednici.

Organizatori su iskoristili svjetla reflektora kako bi istaknuli najveći projekt kojeg se itko na Korčuli može sjetiti – izgradnju nove luke pored mjestašca Žrnovska Banja koja bi zamijenila postojeću luku u samom gradu Korčuli, kao glavna luka za javni prijevoz na otoku. Opterećena zakrčenošću i malim prostorom za širenje, korčulanska luka više ne može zadovoljiti potrebe svojih brojnih korisnika. Modernije Polačište predodređeno je i za preuzimanje trajektnog prometa iz luke Dominče, luke koja otežano radi zahvaljujući gustom automobilskom prometu koji pristiže s kopna.

Nakon dovršetka nove luke Polačište, brodovi će pristajati na jednom od dva 55-metarska gata, od kojih svaki ima po dva trajektna pristaništa. Uz istočnu obalu bit će osiguran prostor za pristan najvećih, 130-metarskih trajekata, dok će zapadna obala imati još veći kapacitet i moći će primati plovila duljine preko 200 metara.

Hodajući po šljunku uvale Polačište na putu s konferencije, njeni sudionici su u svom obilasku lokaliteta mogli samo zamisliti tamošnju luku. Pošto je gradilište tek osigurano i raščišćeno, te su uređeni putovi kojima se oprema može dovesti na gradilište, izvođača radova Aqua mont service d.o.o. sav posao izgradnje tek očekuje.

Budući izgled luke Polačište, s gradom Korčulom lijevo gore

Nastavlja se veliki investicijski ciklus u lučku infrastrukturu

Vrijeme velikih infrastrukturnih projekata na jugu Hrvatske nije završilo izgradnjom Pelješkog mosta. Za stanovnike otoka Korčule projekti od povijesne važnosti su nova luka Polačište na istoku otoka, vrijednosti 189,7 milijuna kuna, i novi pomorsko-putnički terminal Vela Luka na zapadu, vrijednosti 111,2 milijuna kuna.

Upravo ova dva projekta, uz ostale, izdvojio je i zastupnik Branko Bačić u svom obraćanju. „Završetkom ovog velikog projekta u Korčuli, potom pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci, kao i luke Perna sa zaobilaznicom Orebića i brzom cestom preko Pelješca, mi ćemo imati završen krug investicija koje pridonose Korčuli i njezinoj povezanosti, kao i povezanosti naše županije.” – kazao je Bačić.

Projekti u Žrnovskoj Banji i Veloj Luci dobivaju potporu u iznosu 273,4 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Potporu je dodijelilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.