A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 03.12.2020

Početnih jedanaest: ugovorena isporuka prvih autobusa financiranih EU sredstvima u Dubrovniku

Lokacija

Dubrovnik

U dubrovačkoj Velikoj vijećnici potpisan je ugovor o kupoprodaji 11 autobusa između gradskog prijevoznika „Libertas“ i tvrtke „Autohrvatska“ PSC d.o.o. Novi autobusi omogućit će povećanje kvalitete pružanja usluge javnog prijevoza i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila.

Jučer je u dubrovačkoj Velikoj vijećnici u nazočnosti gradonačelnika Mata Frankovića potpisan ugovor između gradskog prijevoznika „Libertas“ kao naručitelja, zastupljenog od strane direktora Ante Vojvodića, i tvrtke „Autohrvatska“ PSC d.o.o. u ulozi isporučitelja, koju je zastupao direktor Mario Fabek.

Ugovorom je predviđena isporuka 11 autobusa marke MAN naprednih tehničkih i ekoloških karakteristika u razdoblju od najviše 200 dana, kako bi Libertas bio na usluzi putnicima već u prvim danima turističke sezone. Vrijednost novih autobusa iznosi 22,2 milijuna kuna s PDV-om, a u njihovu financiranju Libertas ostvaruje potporu od 18 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda EU i 2,7 milijuna kuna iz Državnog proračuna. Naime, nabava autobusa dio je EU projekta financiranog kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Sadašnje stanje voznog parka ne zadovoljava postavljene standarde, te dovodi do pada kvalitete usluge prijevoza i povećanog onečišćenja okoliša, povećani su i troškovi održavanja vozila i potrošnja goriva, a nije ni u potpunosti osiguran pristup osobama s invaliditetom, što smanjuje dostupnost vozila i javnog prijevoza općenito.

Cilj projekta je osigurati održivu i kvalitetnu uslugu prijevoza građanima. Novi autobusi omogućit će povećanje kvalitete pružanja usluge javnog prijevoza i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila.

Iako je ovo prvi put da će Libertas dobiti autobuse financirane putem EU proračuna, sve ukazuje na to da namjeravaju nastaviti aplicirati na buduće pozive na dodjelu bespovratnih sredstava. U tome nastojanju mogu računati na podršku gradske uprave, prema riječima pročelnice Upravnog odjela za europske fondove Grada Dubrovnika, Zrinke Raguž:

U mandatu ove gradske uprave ugovoreno je više od milijardu kuna europskih sredstava za gradske projekte. To nas iznimno veseli i nastavljamo raditi u tom smjeru, a s obzirom da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najavljuje i nove natječaje za nabavku autobusa EU sredstvima, bit ćemo spremni za njih i vjerujem jednako uspješni kao do sada.“ – jasna je bila pročelnica.