A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 26.7.2022

Riječki Autotrolej pomladio vozni park s 23 nova autobusa

Autobusni terminal na Delti ovog je utorka poslužio kao izlog za predstavljanje 23 nova vozila marke Iveco, u bojama Komunalnog društva Autotrolej d.o.o. S novom akvizicijom pozirali su direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Između 23 autobusa na predstavljanju, 12 je autobusa tipa Crossway Low Entry za maksimalno 90 putnika, vrijednih 21.614.400,00 kuna (s PDV-om), te 11 prigradskih autobusa tipa Iveco Feniksbus za 36 putnika, vrijednih 11.996.600,00 kuna (s PDV-om). Busevi su uspješno nabavljeni zahvaljujući projektu obnove voznog parka vrijednom 82,26 milijuna kuna, sufinanciranom s 55,6 milijuna kuna iz fondova EU. Projektom je predviđena nabava dodatnih 14 dizel autobusa, koji će biti isporučeni u kolovozu.

Nabavom velikog broja novih vozila omogućuje se zamjena starih modela na 23 linije na području grada Rijeke. Time se nastoji izbjeći crna spirala zastarijevanja koja bi rezultirala povećanjem broja kvarova i troškova održavanja vozila, povećanjem potrošnje goriva, smanjenjem sigurnosti vozača i putnika, produljenjem intervala kretanja, neadekvatnom razinom komfora i pristupačnosti.

Sva nova vozila ispunjavaju ekološke zahtjeve Europske unije. Direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš istaknuo je da to ne predstavlja samo administrativni preduvjet za ostvarivanje sufinanciranja iz fondova EU, nego i pozitivno utječe na bilancu poduzeća kroz ostvarene uštede na troškovima goriva i održavanja.

Nastavak obnove voznog parka KD Autotrolej putem EU fondova je i nastavak politika dobre suradnje s nadležnim ministarstvom i s Europskom unijom. Pripremamo se i za sljedeću tranšu europskih sredstava gdje će vjerojatno u fokusu biti električna vozila“, izjavio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Najvećim dobitkom suradnje gradonačelnik smatra povećanje kvalitete usluge prijevoza za putnike u gradskom i prigradskom prijevozu.

Analiza voznog parka KD Autotrolej provedena u pripremnoj fazi projekta pokazala je da je, od ukupno 179 autobusa, njih 70 staro između 11 i 18 godina, a čak 36 između 19 i 25 godina. S novih 37 autobusa prosječna starost voznog parka smanjena je na samo 7 godina.