A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 01.4.2022

Oplemenjena Istočna obala nova je splitska atrakcija

Kroz koji dan bit će otvorena rekonstruirana Obala kneza Domagoja u Gradskoj luci Split, između Lučke kapetanije i Autobusnog kolodvora. Radovi u sklopu kojih je riva proširena te potom uređena trajali su godinu dana, od veljače 2021. godine.

Istočna obala Gradske luke nastala je prije 150 godina, nasipavanjem viška materijala prilikom iskopa usjeka za željezničku prugu. Pruža se na 260 metara, od Obale Lazareta do Gata sv. Duje, a nije obnavljana od nastanka. Zbog neuglednog izgleda te zakrčenosti štandovima, kioscima i štekatima, prije obnove nije smatrana vrijednom spomena.

Da će se stvari ubrzo promijeniti nabolje dalo se naslutiti kada je u Masterplan-studiji za područje Istočne obale i Kopilicu iz lipnja 2020. riva na Obali kneza Domagoja opisana kao novi ulaz u Split. Studijom je u sklopu revitalizacije lučkog područja predviđeno njeno proširenje radi povećanja kapaciteta čekanja i operativnih kapaciteta.

Ugovor o dodjeli 42,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za provedbu projekta, sklopljen u prosincu 2020. između Lučke uprave Split, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, omogućio je financiranje rekonstrukcije sredstvima Kohezijskog fonda i državnog proračuna.

Dogradnjom u razdoblju od jedne godine je obala u cijeloj duljini proširena s četiri na devet i pol metara. Time je stvoren primjeren ukrcajni prostor, odvojen od nove rive u prepoznatljivom mediteranskom stilu koja iz dana u dan stječe nove poklonike. Uređena su nova privezišta za četiri katamarana, opremljena novom komunalnom opremom, rasvjetom i ormarićima za opskrbu brodova strujom i vodom.

Palme, klupe i kamena šetnica

S Obale kneza Domagoja isplovljavaju brzobrodske i brodske linije za Brač, Šoltu, Hvar, Vis, Lastovo i Korčulu. Zahvaljujući projektu rekonstrukcije i dogradnje iskustvo putovanja do Splita je znatno ugodnije za stanovnike dalmatinskih otoka, koji u ‘centar svita’ dolaze radi korištenja obrazovnih, medicinskih, kulturnih, sportskih i ostalih sadržaja.

Brodovima je osiguran prostor za privez te omogućen neometani ukrcaj/iskrcaj robe i putnika preko pristupnih mostića spuštenih na obalu. Odvajanjem površine za ukrcaj automobila i kamiona na trajekte od šetnice raspetljan je čvor koji je otežavao pristup luci. Zelenim pojasom, koji će ljeti davati spasonosni hlad, u ove proljetne dane dominiraju procvjetale magnolije.

Projekt „Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“, pokrenut pod geslom obale kakvu Split zaslužuje, bit će završen izdavanjem uporabne dozvole i skorim otvaranjem obale za brodski promet. Zadovoljstvo da prvi dožive rivu u novom, raskošnijem izdanju pripalo je natjecateljima na 22. Splitskom maratonu, a nadalje ona pripada svima.

Istočna obala najnoviji je rezultat investicijskog ciklusa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u luke, lukobrane i rive na otocima i u priobalju. Investicije do sada iznose 1,3 milijarde kuna, najvećim dijelom iz Kohezijskog fonda.