A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 19.11.2020

Stiže 21 novi vlak – HŽ Putnički prijevoz i Končar potpisali ugovor o nabavi novih elektromotornih vlakova

17. studenoga 2020. u tvornici Končar – Električnih vozila potpisan je Ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka. Novi vlakovi će po isporuci, koja završava koncem 2023. godine, voziti na relacijama Savski Marof – Zagreb – Dugo Selo, Zagreb – Vinkovci – Tovarnik, Zagreb – Sisak – Novska, Zagreb – Koprivnica, Zagreb – Karlovac – Rijeka, Zagreb – Zabok i Vinkovci – Vukovar.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila d.d. Josip Ninić potpisali su kupoprodajni ugovor o isporuci 21 elektromotornog vlaka vrijedan 844.714.060,00 kuna (bez PDV-a). Svečanosti potpisivanja u prostoru tvornice KONČAR – Električna vozila d.d. u Zagrebu prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Kupnja novih vlakova financira se skroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima. Provedba projekta će vozni park domaćeg željezničkog prijevoznika obogatiti za 11 elektromotornih vlakova za gradsko – prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz, što će prijevoz vlakom učiniti pouzdanijim i udobnijim za veći broj korisnika.

Predsjednik Uprave HŽPP-a istaknuo je važnost ovog ugovora za HŽPP i razvoj gospodarstva: „Danas potpisujemo važan ugovor. Važan je za nas kao prijevoznika jer ćemo proizvodnjom i puštanjem novih vlakova u promet unaprijediti uslugu koju pružamo putnicima. Putnicima će u ovim vlakovima biti osiguran komfor i dodatne usluge koje ne možemo pružiti u starijim vozilima. Također, ovim ugovorom uz potporu EU fondova ostvaruju se višestruke koristi za hrvatsko gospodarstvo, za očuvanje industrijske proizvodnje i radnih mjesta.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Ulaganje u željeznice se nastavlja

Ministar prometa komentirao je nastavak ulaganja u željeznički promet ovim riječima: „Prometni sektor je zaista jedan od onih koji se iskazao kao jedan od najvećih „potrošača“ europskih sredstava budući da danas govorimo o više od 20 milijardi kuna ukupnih investicija, od čega smo kroz operativni program i CEF Instrument ugovorili više od stotinu projekata i povukli čak 15 milijardi kuna europskih sredstava. Upravo kako bi nastavili s takvim rezultatima i u ovom mandatu smo nastavili s velikim projektima, posebno u sektoru željeznica, poput ovog današnjeg.

Kako bi ispunili sve te ciljeve, posebno u pogledu povećanja brzine i kvalitete prometovanja, kao jedan od osnovnih ciljeva ovog mandata smo postavili ulaganje u kvalitetnu i sigurnu željezničku infrastrukturu. Riječ je velikom investicijskom ciklusu koji smo započeli još prije četiri godine i u sklopu kojeg smo do sada uložili više od 11 milijardi kuna, a u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju procjenjujemo kako će ulaganja u željeznicu premašiti 22 milijarde kuna.

Zadovoljstvo je izrazio i predsjednik Vlade RH, koji je uz zahvalu uključenima u projekt naglasio: „Ono što nas posebno veseli je da su ovi vlakovi osmišljeni, dizajnirani i proizvedeni u Hrvatskoj. Takav jedan vlak prije svega je visokotehnološki proizvod koji je sastavljen od sofisticirane opreme i softverskih rješenja koja su namjenski razvijana u Končaru. Stoga je to prije svega veliko priznanje za Končar grupu, ali i za brojne dobavljače u Hrvatskoj koji sudjeluju u realizaciji ovakvih projekata.

Mi ćemo nastojati da željeznički promet u svim aspektima, u putničkom i teretnom, i dalje bude jedna od onih grana prometa u koju ćemo investirati, od čije će modernizacije koristi imati i naši putnici, osobito djeca, učenici i studenti koji ovaj vid prometa koriste u gotovo svakodnevnim situacijama. Zbog toga su sredstva koja su nam na raspolaganju u proteklim godinama prilika za veliku investicijsku prekretnicu kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi.

Kupnja novih vlakova prijevoz će učiniti pouzdanijim i udobnijim

Uvođenje suvremenih vlakova

Kako će izgledati vlakovi u varijanti za regionalni promet već možemo vidjeti na hrvatskim prugama, na primjeru niskopodnih električnih vlakova Končarove serije 6 112, koji mogu postići maksimalnu brzinu od 160 km/h, a posjeduju kapacitet od 209 sjedećih i 222 stajaćih mjesta. Vlakovi u gradsko – prigradskom prijevozu imat će kapacitet od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta.

Modeli iz obje serije bit će opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle i sustavom videonadzora, dok će putnicima biti omogućen i besplatan bežični pristup internetu (WiFi). Posjedovat će i GPS/GPRS modul za pozicioniranje i komunikaciju vlaka, displeje i razglas za zvučnu i tekstualnu najavu kolodvora-stajališta i sustav za brojenje putnika.

Rok isporuke prvoga elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski prijevoz vlaka je 24 mjeseca po potpisivanju Ugovora nakon čega će biti isporučeno još 10 vlakova za gradsko-prigradski prijevoz te će uslijediti isporuka 10 vlakova za regionalni prijevoz. Krajnji rok isporuke svih vlakova je prosinac 2023. godine.