A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 18.3.2022

Svečano otvaranje rekonstruirane luke na otoku Koločepu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prilikom posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji 16. ožujka prisustvovao je svečanom otvorenju rekonstruirane luke u naselju Donje Čelo na otoku Koločepu. Uz ministra Butkovića, svečanom događaju prisustvovali su dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i saborski zastupnik Branko Bačić.

Produljenjem mula i produbljenjem lučkog gaza u Donjem Čelu ostvareni su uvjeti za uvođenje redovite cjelogodišnje brodske linije. Brži bijeli brod i ukrcaj bez dugog čekanja u redu skratit će vrijeme putovanja na relaciji Koločep – Dubrovnik. Za stanovnike Koločepa to znači procvat života u zimsko doba godine kada otok obično utone u san, bolji pristup uslugama zdravstvene i socijalne skrbi, te obrazovanju.

Rekonstrukcija luke nositelj je razvoja cjelokupnog otoka, koji od sada može tijekom cijele godine disati punim plućima. Upravo su dimenzije gospodarskog razvoja i povratka otočkom načinu života naglasili gosti na svečanosti.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako će se obnovljena riva i cjelokupna rekonstrukcija luke pozitivno odraziti na život otočnog stanovništva.

Uistinu se podiže kvaliteta života brojnih stanovnika, onih koji su odlučili živjeti na otoku. To nam je cilj, da ljudi, bez obzira gdje žive, imaju kvalitetnu infrastrukturu, konekciju, da se dobro i ugodno osjećaju te da ne budu stanovnici drugog reda. Ovakvi projekti to omogućuju. Na nama je da kontinuirano nastavimo raditi i ulagati u naše otoke, u izgradnju vodoopskrbnih i kanalizacijskih mreža te na taj način, uz kvalitetan transport, pružimo razlog više zašto 365 dana ostati na otoku, a ne samo ga posjećivati“, izjavio je gradonačelnik Franković.

Lučka infrastruktura neophodna je za pomorsku zemlju

Dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na ulaganja u Dubrovačko-neretvansku županiju te izrazio zahvalnost Vladi RH na zajedničkoj suradnji i podršci zbog koje lučka infrastruktura na području županije dobiva novi izgled. Izdvojio je važnost ulaganja u lukobran Puntin na otoku Korčuli, u luku Orebić, zatim u luke u Trpnju, Dračama i Račišću te važnost izgradnje pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci.

Zaključno, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastavlja i dalje ulagati u razvoj otoka na korist svih mještana.

Mi smo zemlja na moru, živimo od njega i naravno da su velika ulaganja u lučku infrastrukturu bila prijeko potrebna. Nakon izgradnje infrastrukture, ostaje nam unaprjeđenje ove linije. Idemo u nabavku novih brodova, a jedan od tih brodova će biti namijenjen za Elafite za koje smo osigurali sredstva iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. Dakle, posao nije završen, idemo dalje s projektima diljem hrvatske obale. Zovem to renesansom na hrvatskoj obali“, izjavio je ministar Butković.

„Renesansni” umjetnici koji su realizirali projekt u naselju Donje Čelo na Koločepu bili su Hrvati i Talijani. Rekonstrukciju vrijednu 30 milijuna kuna ostvarile su tvrtke TEXO MOLIOR iz Cavtata i Impresa Costruzioni Mentucci Aldo iz grada Senigallije. Projekt je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. s 25,5 milijuna europskih sredstava i četiri i pol milijuna kuna iz državnog proračuna.